torstaina, toukokuuta 19, 2005

EU - Vakaussopimus elää ja muuttuu

Saksa on ollut EU historian ajan ylivoimainen nettomaksaja eli rahanantaja muiden tukemiseen. Vuodesta 1997 lähtien Saksa on rahoittanut EU-budjetista 20-28%. Saksa suoritti myös merkittävän alueliitoksen, joka on niellyt yli 10 kertaa enemmän rahaa kuin Suomen valtion vuosibudjetti. Saksalaiset maksoivat myös Venäjälle jättiläismäiset rahat kiitokseksi siitä, että Venäjän armeija poistui muinoiselta Itä-Saksan alueelta.

Suomi on tavoilleen uskollisena ollut säntillinen ja velvollisuudentuntoinen EU-jäsen. Me olemme pysyneet ruodussa kaikilla mittareilla mitattuna ja ansiokkaasti olemme siirtyneet saajan roolista maksajaksi; uusien EU-maiden rahantarve on pohjaton. EU peruspolitiikan mukaan maksumiehet tulee löytää elintason nostolle, jotta palkat, hinnat ja muut kuluerät tasapäistyvät ja sisämarkkinoiden kilpailu siirtyy terveelle osaamisen eikä palkkaerojen pohjalle. Tallinnassakin hinnat ja palkat nousevat hyvää vauhtia kohti Suomen oloja.

EU vahvuus tulee myöhemmin todellisesta osaamisesta, koska sisämarkkinakilpailu luo sen. Toimivien sisämarkkinoiden etu on kiistaton; niin USA:lla kuin Kiinalla on jättiläismäiset kotimarkkinat. Todellinen osaaminen ja fokusointi ratkaisee myöhemmin meidän kyvyn kisata Kiinan ja USA:n kanssa. Nyt tuota kisakykyä meillä ei juurikaan ole. Nyt onkin viisasta tehdä yhteistyötä Kiinan kanssa ja hyväksyä heidät maailman liukuhihnatehtaana. Lisäksi heillä on loputon tarve korkeateknologialle, jota taas EU-alueella vielä on. Myöhemmin myös Kiinan palkat ja hinnat nousevat kuten nyt tapahtuu EU:n sisällä. Kiinalaisten eduksi jää populaatiovoima, joka vuosi mm. 300.000 uutta insinööriä hakeutuu työvoimamarkkinoille.

Vakaussopimus oli EU:ssa tarkoitettu yhtäläistämään ja tasapuolistamaan kasvupolitiikkaa, mutta mm. riistäytynyt palkkapolitiikka on vienyt osan kilpailukyvystämme. Radikaali toimenpide on alentaa systemaattisesti palkkoja ja luoda taisteluhenki nostamaan EU maailman osaavimpien joukkoon. Tämä on täysin mahdollista, kunhan parikymmentä eripuraista kansaa huomaa, että EU on tulevaisuuden voimanpesä; populaatio on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin esim. USA:ssa. Järkevällä lainoituksella voidaan luoda edellytykset myöhempään vakaussopimuksen noudattamiseen.

Lopuksi Saksan ikeeseen olla ikuinen maksumies - heilläkin tulee suvantovaiheita ja veturi hyytyy. Joustavuus antaa nopeamman tien saada jälleen pyörät pyörimään. Tehtävää riittää; maailman ilmastomuutokset, saasteet, sosiaaliongelmat, raaka-aineiden niukkuus, puhtaan veden puute, öljyn hupeneminen; kaikki nämä vaativat koko EU:n kattavia ponnisteluja saavuttaaksemme oman sijamme maapalloistumisessa. EU:n hyvinvoinnin nimissä on poikkeuksellisesti viisasta myöntää Saksalle väljennys vakaussopimuksen klausuuleista.

Loppukaneettina voisi tuoda esille Karjalan palautuksen Suomelle; se maksaa niin paljon, että vakaussopimus ei toimi meidänkään tilanteessa. Joustavuutta tarvitaan oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi sekä kansallisen hengen puhaltamiseksi yhteiseen täysponnistukseen, jossa työllisyysnäkökulmat ovat etusijalla. Karjala-operaation täysremontti antaa työtä suurille joukoille, se on kansallinen hanke ja vakaussopimus joustaa.

Ei kommentteja: