sunnuntaina, elokuuta 07, 2005

"Ihmiset eivät voi asua täysin tasapainoisesti hajautuneena"

Englanti ja Ranska kiistelevät EU-rahanjaosta; Suomi joutuu samalla tavalla EU:n laidalla kamppailemaan yhteisen rahan osuudestaan. Erimielisyys on näin valmis. Suomessakin alueellisuus on eri arvoista. StoraEnso suunnittelee paperikoneen siirtoa Euroopasta Kiinaan. Tiivistynyt ihmisjoukko tuottaa aina enemmän kuin harvaan asutut alueet.

Välimatka lisää aina kuljetuskustannuksia, siis panoksia on lisättävä. Keskittäminen ja erikoistuminen tuottaa suurimmat voitot saavutettaessa massatuotannon edut. Aina ja joka paikassa ihmiset ovat vetäneet kotiin päin, niin Suomen syrjäseuduilla, jonne haalitaan etelän verokertymiä ylläpitämään elon mahdollisuuksia. Samalla tavalla EU on esim. pumpannut systemaattisesti Irlantiin pitkällä aikavälillä rahaa piristämään maan toimeliaisuutta onnistuen siinä hyvin.

Suomalaisen maakunnan sisällä havaitaan myös alueellistumista; yleensä maakunnan keskuksena on alueellisesti ottaen vireä ja toimelias keskus, esimerkkeinä ovat lähes kaikki "maakuntapääkaupungit". Maakunnan reuna-alueet jäävät aina "pääkaupunkinsa" varjoon. Tässäkin toimii nuo samat tiivistymisen mukanaan tuomat edut ja haitat. Eriarvoisuus on aina olemassa, kun asutus ei ole tasapuolisesti jakaantunut.

Kaupungeissa on aina esim.pelattu junioritoimintana kaupunginosa jalkapalloa ja jääkiekkoa taistellen koko kaupungin mestaruudesta. Samalla tavalla eri kaupunginosat kilpailevat yhteisistä maarärahoista piristämään juuri omaa toimintapiiriä. Helsingissä pelättiin ydinkeskustan näivettyvän muutama vuosi sitten kaupungin laitamille nousseiden jättiläistavaratalokeskittymien vuoksi. Helsingin Kamppi valmistuu torjumaan tätä uhkaa. Samoin Kampin valmistuminen uhkaa tässä tapauksessa esim. Kaisaniemen houkuttelevuutta. Välimatkat ovat suhteellisia, kysymys on suosiosta ja ostovoiman käytöstä.

Elomme on jatkuvaa kamppailua alueiden, kaupunkien, maakuntien, valtioiden ja maanosien keskinäistä taistelua markkinatalouden ehdoin. Periaatteessa suurimmat tiivistymät keräävät rahavirralliset voitot kärsien suurimmista ruuhkista ja saasteista. Samaan aikaan pienemmällä kulutusintoilulla ja ostovoiman käytöllä saavutetaan haja-asutusalueilla puhtaampaa ja rauhallisempaa elämäntasoa tosin ikääntymisen varjolla. Yhteisenä piirteenä on hälyttävä yksinoloon ajautuminen.

Suomi on suuren pinta-alansa johdosta ja vaihtelevan luontonsa sekä värikkäiden murrealueidensa osalta erinomainen esimerkki erilaisuuden ominaisuuksista, jotka ovat kansakuntamme ylivoimainen rikkaus. Suomi on maailmanlaajuisesti ajatellen onnistunut toimissaan mallikelpoisesti.

Pohjamme on kunnossa, kunhan torjumme työpaikkojemme valumisen suurempiin väestökeskittymiin. Torjuntataistelu on aloitettava nyt. Suomen hallitus asettakoon kyvykkäimmän ja laajapohjaisimman ydinryhmän pelastamaan työpaikkamme. Tässä on uudelle SDP:n puheenjohtajalle ensimmäinen näytönpaikka lunastamaan odotukset Suomen suurimman puolueen johtajana. Puolueet voisivat ensimmäisen kerran katsoa myös ympärilleen. Tämä kansallisuuden ryhmä saisi aikaa kuusi kuukautta löytää ratkaisut, joiden takana olisivat kaikki suuret puolueet ja edunvalvontaryhmät.


Ilkka Luoma

Ei kommentteja: