torstaina, lokakuuta 06, 2005

Hoivayhteiskunnan suuntaus- ja kehityspiikitystä


Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-5312592 - "

Sairauksien hintalaput syyllistävät toipilaan

" -YLE, kuva lisätty 12102021 johtuen tästä kirjoituksesta ~ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008323857.html  - "

Lääkintö­neuvos HS:ssä: Rokotteista kieltäytyjien pitäisi maksaa itse korona­taudin hoidosta johtuvat kulut







Lassi Tiittasen vastaukseen (UR 28.9. ) haluaisin lisätä toistamiseen alkuperäisestä hoivayhteiskuntakirjoituksesta, että Esko Aholle suunnattu lause poliittisesta rohkeudesta oli lakoninen ja ironinen ilmaus hänen ajatuksestaan itseaiheutetuista sairaanhoitokuluista ihmiselle, joka poistui itse politiikasta jo vuosia sitten!
 

Esko Aho avasi muutoin kipeän aiheen "itseaiheutettujen" ongelmien korvauspolitiikasta, koska tosiasia on esim. kuopiolaisen tutkimuksen mukaan, että joka viides teho-osastohoidokki on letkuissa enemmän tai vähemmän alkoholiin liittyvien syiden takia. 


Kuten itseänikin, on länsimaalaisia kiusaava ongelma ylensyönti, joka aikaansaa suuria menoeriä verokertymiin

Syömistavat ovat suurelta osin itse aiheutettuja. Meillä on onneksi vielä matkaa maailman ehkä lihavimpaan kansaan amerikkalaisiin, jotka rakentavat yhteiskunnallista terveyskatastrofia itselleen. 


Vastineen [UR] kirjoittajan kaltainen kuvaus lienee ns. itse aiheuttamaton; 

hoitava lääkäri osannee kertoa tarkan syyn tutkimusten jälkeen. 


Suomalainen yhteiskunta on huolehtiva ja verontasauksessa keskimäärin mallimaa, jossa hoitosysteemit ovat ehdottomasti maailman parhaaseen neljännekseen kuuluvia. 

Monet verovaroja koettelevat menoerät sairaanhoidossa ovat todellisuudessa itse aiheutettuja ja kysymys kuuluukin, että onko veromaksajien maksettava tupakanpolttajan kalliit operaatiot keuhkosyövän takia (siirtoja ei kuitenkaan tietääkseni tupakoitsijalle tehdä). 

Suomessa on aloitettava kansalaiskeskustelu missä menee rajat kohtuullisuuden ja kohtuuttomuuden osalta. Yhteiskunta joutuu valitettavasti ajattelemaan myös inhimillisyyden lisäksi hyötyajattelulla siksi, että meillä riittäisi veronmaksajia asiallisiin ja yhteishyvällisiin kuluihin. 


Ilkka Luoma 

Vastaus annettuun vastineeseen alkuperäisestä mielipidekirjoituksesta UusiRauma -lehdessä (9/10.2005)

Ei kommentteja: