keskiviikkona, helmikuuta 22, 2006

Halvat hinnat vievät työpaikat operaattoreilta

Puhelinlaskun pienentymisen myötä työpaikat vähenevät operaattoreilta; ei ole varaa pitää kalliita myyntimiehiä, asiakaspalvelua ja teknistä ylläpitoa. Virheet kasvavat ja uuden liittymän ostaminen tapahtuu kohta asiakkaan oman aktiivisuuden varassa operaattorien automaattisilta tilaussivuilta. YT kurimus iskee vuorotellen, nyt voisi olla vuorossa Helsingin Puhelinyhdistys eli Elisa, joka voisi haluta "ulkoistaa" puolet myyntiväestänsä uusille provisiolaitumille.

Operaattorit ovat heränneet arkeen ja monet yhteyksien omistajat lipuvat ulkomaillle. Ensin Sonera ruotsalaisille, sitten Song tanskalaisille, nyt seuraavana liputetaan Elisaa norjalaiselle Telenorille. Välissä islantilaiset viikingit hamusivat Saunalahtea ja junailu vei sen "Ericsson-Mattilan" masinoimana Elisalle. Puuttuu vain norjalaisten osuus kotimaamme strategisen markkinavaran eli verkkojen omistuksista. Tietoliikenne on elintärkeä ominaisuus ja nämä verkot tulee saattaa yhteiskunnan omistukseen; tässä tapauksessa kotimainen tuotekehitys on asian ydin. Meillä ei ole mm. varaa pitää elintärkeitä tietojamme ulkomaisissa tietokoneissa, tiedot pitää pysyä Suomessa ja piste. Lohtuna voidaan sanoa, että itse verkkoja ei voi ulkoistaa muille maille, sillä niiden "kiepille pano" on siksi mahdoton operaatio jopa operaattoreillekkin :-)

Maakuntien miehet entisen ajan yhdistysmiehinä kikkaroivat omia järjestelyjään, mutta kuitenkin kynsinhampain pitäen kiinni kotimaisuudesta tietoverkoissaan. Maakuntaoperaattorit jäivät viimeisiksi suomalaisuuden takuumiehiksi. On vain ajan kysymys milloin tappiollinen kännyoperaattori DNA lipsahtaa uusien omistajien kukkaroon, ovatko ne hiekkadyynien beduiinit vai sijoittajaveljet idästä, jää nähtäväksi.

Suomi oli tietoliikenteen ja -palveluiden huippumaa 1990-luvulla; palvelut, tekniikka ja osaaminen kehittyivät jopa maailmalla arvostettuun huipputasoon. Nyt on jäljellä vain bitinkuljetus, minuuttilaskutus ja kk-eurot internetistä, muut ominaisuudet palvelukonsepteina ovat "hajautetut", myymällä niitä kannattamattomina pois yksityisille yrityksille.

Yhteiskunnan tulee nyt huolehtia tietoverkkojen omistuksen turvaaminen suomalaisille. Tietoverkot kuten maantietkin kuuluvat valtiolle, niiden tuotekehitys sujuu hyvin esim. Otaniemestä ja Tampereen teknillisestä korkeakoulusta käsin, myös oululaiset osaavat tietoliikenteen ja -tekniikan soveltamista ja yhdistämistä. Itse verkkoihin tuotettava palvelu voidaan järjestellä palveluoperaattorien toimesta vapaan kilpailun huolehtiessa hinnoittelusta ja palvelukehityksestä. Nyt on huolehdittava verkkojen suomalaisuus ja palveluiden käyttökelpoisuus myös tulevaisuudessa. Yritystemme tietoliikenteellinen kilpailukyky on eräs markkinointimme keskipiste.

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: