lauantaina, helmikuuta 16, 2013

Gaia kuumenee - kytketäänkö jäähdytys?


Helsingin Kauppatori


Maapallon lämpömittari osoittaa lämpötilan nousevan koko ajan 1], samaan aikaan universumin lämpömittari näyttää mikroskooppisesti, että lämpötila alenee – kohti absoluuttista nollaa. Nolla kelvinissä, -273,15 C astetta *] molekyylien värähtely lakkaa – siis lämpöliike pysähtyy [?]. Lämpöliike on itseasiassa molekyylien ”mekaanista hierontaa toisiaan vasten”. Mitä tapahtuu absoluuttisessa nollassa – sitä ei kukaan tiedä, vielä.


Ihminen toteuttaa lisääntymisen ohella toista mekaanista liikettä suurella hartaudella – siirtelee itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, vieläpä kiihtyvästi. Nykypäivänä hinaamme jopa automme perässä peräkärryä, kun takakontti ei enää riitä mökkimatkalle. Kaupunkilainen on vuokrannut kaupunkivaraston, kun tavaramäärät eivät enää asunnon kellariin ja vintille mahdu. Tarvitsemme koko ajan lisää, lisää ja lisää ...
...
[?] ”Lämpöliike – thermal motion” - http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_motion -



Olemme markkinatalouden kestosääntöjen mukaan kasvukerrannaisia

Kerrannaisuus on lisääntynyt jatkuvana päästö- ja ympäristön muutoskuormien kasvamisina – vaikka tehostamme kestävää kehitystä, materioiden kierrätystä ja energiankäytön vähentämistä. Nämä tarkoitukseltaan hyvät aikeet torppautuvat usein kasvuhuudon myötä lisääntyvänä itsemme ja tavaroidemme roudaamisina paikasta toiseen – lämmitettyjä oleskeluneliöitäkin pitää saada lisää – kesämökillekin.


Purskautimme vuosimiljoonien hiilikerääntymisen 200 vuodessa – ilmakehään

Ihmiskunta purskautti ilmakehään elintasokaasuja sellaiset määrät, joiden synnyttämiseen maan poveen itse biosfäärin biomassoilta meni arviolta 10-30 miljoonaa vuotta. Eipä siis olekkaan ihme, että ilmakehä paisuu muun muassa hiiilidioksidista – biokasvulle välttämättömästä kaasuseoksesta 2] – josta kaltaisemme hiilielämä on mahdollistunut.
...


Ongelma oli se, että päästömäärämme on ollut aivan liian suuri sekä suhteeton ja näin biosfäärin evoluutio ei ole ehtinyt mukaan, vaan on jäänyt ”mikkelin asemalle” – kun ihmisen piti päästä nopeammin, kiihtyvämmin ja useammin yhä useampiin sekä kaukaisempiin paikkoihin kokemaan 3], kun mikään ei riittänyt ...
...
3] Mihin matkustaisit, jos olisit ainoa ihminen maan päällä – mutta kaikki laitteet, tekniikat, lentokoneet yms., hotellit, palvelut (ilman ihmistä) toimisivat, kuitenkin olisit aina yksin ja ainoa ihminen – ravintolan pöydässäkin.


Nyt lasti on kirjaimellisesti päällämme –

merenpinta nousee hukuttaen maallisesti varakkaimpien merenranta-asunnot merielämän asujaimistoiksi – mikäli meriin jotain monimuotoisuuselämää jäljiltämme jää. Osa mantereista kuivuu aavikoiksi ja osa maa-alueista peittyy rankkasateisiin.

Vesieroosio vie biomassan mennessään – keräten sen merien pohjalle odottamaan ”elämän rakennusaineina” uusia uljaita ”ihmisrotuja” evolutiivisesti viisaampina huomaamaan, että keskinäisharmonia ja tasapaino biomassojen välillä on luontomonimuotoisuudelle välttämätöntä. Meille nykyihmiselle, kun ei mikään riittänyt – piti saada lisää, lisää ja lisää 4].
...
4] Globalisaatio kuluttaa pallomme loppuun? - http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/globalisaatio-nykyihmisen-lailla.html -

...
Mitä kirjoitimme jo vuosia sitten – kun elimme materialismin nousuhuumassa – piti saada lisää, lisää ja vielä kerran lisää. Näyttö- ja vertailutalousihminen halusi osoittaa kyvykkyyttä, voimaa ja lisääntymisen viriiliyttä, mutta .... .


[2006] On havaittavissa innokkaita ihmistä puolustavia ahaa-ilmiöitä, ettei pienen ihmisen vaikute muutakkaan ilmastoa. Kädenvääntöä harjoittavat tutkijat, elinkeinoelämä ja kuluttajat. Ihminen on mestari antamaan itselleen positiivisia ja vapauttavia synninpäästöjä.

Auringonottajat ovat tohkeissaan, kun paistaa niin kuumasti (esimerkiksi Australia), että suojakertoimia pitää lisätä kesästä toiseen. Punaniskoja ja paahtuneita "kahvinpapuja" seilaa kaupunkien ja maaseutujen rannoille. Samaan aikaan eläin- ja kasvitieteilijät pongaavat uusia lajeja kotoperäisten joukosta. Säätieteilijä selostaa, että on niitä kuumempiakin kesiä ollut, ainakin viimeisen sadan vuoden aikana. Grönlannin jäätikötkin tuntuvat sulavan nopeammin.


Ihminen on lyhytnäköinen ja hidasjärkinen,

jos hän todistelee itselleen kulutuksen mandraa ja sen vaikutetta kansantalouteen ja jatkuvaan kasvavan hyvinvoinnin autuaallisuuteen. Tosiasiassa merkittävin seikka on se, että ihminen käyttää apuvälineitä, jotka ovat tehdyt materiamuutoksilla käyttämällä ulkoista ihmisestä riippumatonta energiaa.

Ihmisen hyvinvoinnintavoittelu ja kasvuhegemonia perustuvat juuri nimenomaan tähän kiihtyviin materiamuutoksiin ja ulkoisen, kierrossa olevan lainaenergian käyttöön.


Hiilielämän muuntaminen liike-energiaksi

Juuri nyt poltamme autojemme moottoreissa sitä kasvuenergiaa kierrosta, joka syntyi miljoonia vuosia sitten. Me porasimme sen esiin ja syydämme jätökset muusta eläinkunnasta riippumatta ilmakehään. Ihminen on mestari siirtelemään itseään ja tavaroitaan paikasta toiseen, itseasiassa koko elämämme toinen kliimaksi on siinä. Ensimmäisen me tiedämmekin – vain kiinalaiset ovat sitä lähteneet patoamaan.


Eläinkunta ei käytä harmoniassaan apuvälineitä,

ne saalistavat suoraan ja eliminoivat heikot ja huonokuntoiset pitäen populat elinvoimaisina ja lisääntymiskykyisinä kokonaistasapainon järkkymättä, tiedostamattaan. Ihminen haalii toimeentuloansa eliönaapurilta; muulta kokonaiskasvustolta siihen tahtiin, että riittävyyden rajat häämöttävät.

Ihminen on onnistunut tuhoamaan jo menneisyydessä omia erillispopulaatioitaan mm. ryöstäviljelemällä tai omalla nahistelulla omistamisesta ja vallanhalusta. Ihmiselle ei riitä luontainen sille kuuluva reviiriys.


Ilmasto muuttuu oli ihmistä tai ei

Ihminen ei tiedä kaikkia muutosprosesseja eikä tapahtumajatkumoita, joita on nopeita ja äärimmäisen hitaita. Tiede selostaa aina enemmistöperiaatetta ja tiedeyhteisön hyväksyntää. Me vain unohdamme sen, että osuutemme ja tietomme ’syyn - ja seurauksen laeista’, ovat meille häviävän pieniä. Emme pelasta itseämme selittelemällä osallistumattomuuttamme ilmastomuutoksiin. Pitkässä skaalassa emme pelasta itseämme millään tutkimustuloksella tai uskomuksella.


Vastuuta vai ei – välinpitämättömyyttä tai huolehdintaa?

On vastuuntunnotonta polemisoida vaikutetekijöitä ilmaston muutoksien osalta auringolle, taustasäteilylle, avaruuden hiukkasmyrskyille tai muille vetovoimaisille aiheuttajille, niin ajatuksina kuin tieteellisenä "totuutena". Olisi mielekästä myös tutkia osuuttamme omiin ongelmiin, koska ne vaikuttavat säteilevästi myös muihin eliöryhmiin ja elämän edellytyksiin.


Lääkkeitä ilmasto- ja ympäristösärkyyn

Ylihuomenna voimme varautua mm. yksityisautoilun loppumiseen, rusketus- ja uteliaisuusmatkailun päättymiseen, lisääntyvien apuvälineiden kehittelyn ja kasvattamisen vähenemiseen. Yleensäkin materiaalisesti hyvin voivan väestönosan kulutuspuolittumiseen – eikä sekään muuten riitä.

Ihminen voisi etsiä omaa luonnonrauhaansa sisältänsä hyväksyen tasapainon, joka menetettiin, kun huomattiin käden jatkeeksi nuija, kuokka ja itse-ehtoisesti tehty tuli. Elinpiiri- ja mukavuudenhaluevoluutio hoiti hommat tähän päivään, jossa 200 vuodessa poltimme taivaan tuuliin ilmastomuutoksien siemeniksi energiamäärän, jonka valmistumiseen kaikkinensa muulta luonnolta meni kymmeniä miljoonia vuosia.






...
Ihmiselossakin toisen ihmisen syyllisyys on todennäköisempi kuin oma, ...ainakin niin me itsellemme usein perustelemme. Ehkä me olemme antaneet sen pienen kiihdykkeen, joka nopeuttaa prosesseja havaitsemallamme tavalla.



Ilkka Luoma







AL    US

[14353|866157] TIEDE

Tieteen päivät 2013 – Ilmatieteenlaitos/ Petteri Taalas



...
Sent

Sent: Friday, February 15, 2013 11:17 AM
Subject: YMPÄRISTÖMIELIPIDE - Maapallo kuumenee, tarvitaanko jäähdytystä?
...

Gaia kuumenee - vähennämmekö kulutustamme?
(Media - Tiede -lehti 2/2013 kertoi tiedemiehistä, jotka vakavasti suunnittelevat maapallon jäähdytysjärjestelmiä - viemmekö ymmärtämättöminä ympäristöongelmamme ojasta allikkoon, kun emme edes nyt tiedä kaikkia kasvukulutustoimenpiteidemme seurannaisvaikutuksia?)




...
14800

Ei kommentteja: