torstaina, syyskuuta 19, 2013

Pekka Himasen loiskiehuntaa?


IS-otsikko: "

Mitä ihmettä tässä lukee? Tällaista on Himasen kallis kohuteksti

Filosofi Pekka Himasen strategiasta Suomelle ei ota selvää Erkkikään.
"

Lisätty 07032021 - koska HS julkisti kirjoituksen ~ https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000007842600.html  - samana päivänä


*


Medialta ja osin vilpittömästi ymmärtämättömältä kansalta pyyhkeet saanut filosofian tohtori, professori Pekka Himanen haastateltiin YLE' n suositussa sunnuntai-illan Arto Nyberg -haastatteluohjelmassa.


[ … sielullinen pohdinta henkevyydessään ei ole paljoa nykyhallituksen toimenpiteitä tai niitä harvoja päätöksiä sävyttäneet. Rahvas on sen sijaan pohdiskellut elämän syntyjä syviä tilanteessa, jossa osalla menee hyvin, kuten ennenkin ja osalla vieläkin huonommin – monille yhteisenä piirteenä henkinen juurettomuus ja päämäärätön ajelehtiminen … ]

Niin kaunis on maa herkistää kertosäkeessään, viattomien lapsien todetessa luottavaisina isänmaata korkeine taivaineen. Tänään eivät ole muut korkeita kuin velka, työttömyys, hätä, yksinäisyys, erakoituminen, mielenterveyden luhistuminen ja nuorten tietämättömyys huomisesta.


Tänään pääministeri huutaa materiaalisen tuottokasvun hokemaa

Pääministeri Jyrki Katainen tilasi heikkona hetkenään filosofi Pekka Himaselta ”ilman isojen poikien lupaa” tulevaisuussuunnitelman – olihan Pekka kertonut oman elämänsä säkeistyksen alkaneen mummon siivousrupeamasta valtioneuvostossa – silloisen pääministerin todetessa jotain elämälle arvokasta 1]


Kansa riemastui

Kun kävi julki, että tähän mennessä olemattomasta sisällöstä on maksettu/ maksetaan 700.000 euroa – kahden vuoden työstä, jossa kuulemma seitsemän henkilöä tekee aivovoimistelua maamme uudelleen uljaaksi saattamisen eteen – osan tehdessä budjetuaallisesti ilmaista työtä – jopa puolet; näin kipristyy väkisinkin arkikansan huulilla kysymys:

Mitä Me saamme, maksettiinhan tuo työ meidän maksamista veroista – eikö meillekin kuuluisi antaa jotain?


Jää nähtäväksi

Sanotaan, että keskeneräistä työtä ei saa arvostella – näin se menee. Nyt onkin ladattu melkoiset paineet kansainväliselle filosofiryhmälle, jotta 'sininen kirja' muuttuu koko kansan kirjaksi ja oppikirjaksi Kataisen hallitukselle. Hallitushan ei ole saanut juuri mitään sellaista aikaiseksi, josta mitattavaa tulosta olisi kertynyt – vai onko niin, että tätä hallituksen työtä ei saa arvostella ennen valmistumistaan?


Entä jos Kataisen päämäärät eivät koskaan valmistu?

On olemassa vaara, että nykyinen sextetti kaatuu ja Himasenkin filosofoinnille laitetaan hiljainen piste – jo 'puoliväliriihessä', joka tilaamatta julkisteltiin väliraporttina. BlueBook sai tyrmäyksen kateellisilta professoreilta, siksi mehukas tämä Kataisen tilaus oli. Olisi mukava nähdä toimitussopimuspaperit ja mitä todellisuudessa tilattiin, vai jäikö filosofeille vapaat kädet määrittää huomista uutta uljasta Suomea?


Kerrotaan Himasen ymmärtävän

Himasen ”niin kaunis on maa” sekä mummon oppilauseet ovat yleviä, herkistäviä ja kansaa yhdistäviä. Mikäli oppilauseet ja huomisen viitoitus sävyttyy noiden arvojen pohjalta – on lupa odottaa jotain kaunista ja hyvää, mutta ratkaiseeko se talousongelmat?

Ehkä talouden ei pidäkään oijeta nykytavoitteeseen, sillä Himasen arvellaan kannattavan minimalismia ja kulutuksen puolitusta. Minimalismi pienentää materiaaliset talousongelmat myöskin puoleen. Ja mikäli Himasen oppilauseet totiselle arkikansalle säätää arvokeskustelun elämästä itsestään ja sen syvyydestä – on Himanen rahansa ansainnut.


Mitä se Elämä sitten on?

Jokainen sai geenipaketin syntyessään, sitä on hyvä säätää lähemmäksi elättävää ympäristöä ja luontoa. Nykyinen materialistinen kasvuhuuma-aikakausi on päättymässä 2] – ympäristökin läkähtyy. Himasen teesit voisivat ratkaista materiaalisen kilvoittelun henkisemmäksi ja otteeksi uteliaisuuteen, miksi olemme ja mitä meidän todella pitää tehdä, nyt kun eläkkeisiinkään ”aina vain lisää filosofialla” ei enää kerätyt rahat riitä.


Kataisen viimeinen floppi vai uuden alku?

Sanotaan, että Himanen on aikansa floppi, josta piti leipoa nuorin tohtori. Tohtoriksi ei moni pääse, eikä edes yritä. Valitsiko Pekka näin sen helpoimman tien – filosofian, jossa kukin voi lopulta olla mitä mieltä tahansa – ja kaikkia suuntauksia voidaan perustella hyödyllisiksi ja herättäviksi.


Näinkö on käynyt, että filosofian 3] sarka on loppuun kaluttu –

ja suurien kreikkalaisten jälkeen ei ole ollut kuin muutama eurooppalainen ja mystiset kaukoitäkiinalaiset. Meille lännessä rahan ja materialismin filosofiat ovat nyt määräävät tekijät. Kestääkö meillä kantti jatkuvasti huutaa lisää? Ei kestä, ei kestä kiinalaisillakaan 4] – ja syystä tästä Kiinan uusi johto nostaa heidän tuhansia vuosia vanhan opin ”elämästä” - kungfutselaisuuden uuteen arvoon 5], koska kasvua tavallamme ei voi loputtomiin jatkua!


Mikä olisi meille se oikea oppi?

Jos ymmärtäisimme suvunjatkamisen vastuun, velvollisuuden ja tämän päälle evoluution määräämän itsestään selvän jälkeläistemme kasvatusvastuun ja velvollisuuden siihen pisteeseen, josta lapsemme voivat valmiina jatkaa suvun geenipakettia – ikuisen elämän harmoniafilosofian mukaisesti.

Ei sen enempää elämässä – muu on oheis- jopa loiskiehuntaa arkisessa taivalluksessamme. Oliko Himaseen ja Kataiseen kohdistunut ehkä hätiköity kritiikki sittenkään floppi vai oliko tämä Pekan loiskiehuntaa – nähdään, kun pääministeri Kataisen tilaama työ saadaan sen maksaneen kansan käsiin.

..
|* toimittajana: 12.4.2013 9:56



EXTRA
Saattosanat, jotka voisivat ansainnututtaa nuo puhutut 700.000 euroa ---

Jos Pekka Himanen saa opetettua ja koulittua pääministeri Kataisen ymmärtämään, ettei kasvu ole se ydin – eihän loputon kasvu ole edes mahdollista, vaan ydin on toimeliaisuus , yhtenäisyys ja Kataisenkin voimakkaasti esittämä työ, työ ja työ.

Lisäksi, jos Pekka saa miltei arkityötä tekemättömän Jyrkin avaamaan silmänsä arkikansan arkihuoliin sekä näkemään mitä on tavallisen kansalaisen työ, työn menetyksen uhka, työttömyys ja osalla kansasta loputtoman kamppailun rahan riittävyydestä – voisipa Pekka palkkionsa johdattelemana jopa ymmärrytyttää Jyrkiä, että hän voisi alentaa mallin vuoksi pääministerin palkkaansa vaikkapa 8,8 prosentilla.

Mikäli hallitus vielä ymmärtäisi lasten nykyisyyden ja tulevaisuuden yhteiskunnan tulevina rakentijina ja ongelmien ratkaisijoina – kun nyt kerätyt vuosieläkevaratkaan eivät enää riitä keräysvuoden eläkkeiden maksuun …

Kovaksi keitetty oikeistokokoomuslainen politiikka on tiensä päässä – sellainen kansakunta ei ole voimakas, joka ei omia heikompiaan huolehdi. Väkevimmät kansakunnat huolehtivat aina omansa – olivat sitten heikkoja tai vahvoja.

On suuri kunnia ja inhimillisyys huomioida vajavaiset ja jälkeenjääneet. On voimakkaille kunniaksi ja yhteenkuuluvuudelle väkevyydeksi osata nähdä inhimillisyyttä – me kaikki emme jaksa yhtä paljon, tosiasia on se, että osan meistä on oltava vahvempia 6], … heikompia tukien. Mikäli tämä olisi osa Pekka Himasen filosofiaa, saisi se loppuraportin myötä myös kansakunnan hyväksynnän, sillä nyt ei pääministerin hyväksyntä riitä.

...
Presidentti Urho Kaleva Kekkosen viimeinen Uudenvuodenpuhe 1981 – viimeinen voimamies ja karisma, jota kansalaiset arvostavat tänään – ja moni kaipaa valtiovallalta sellaista otetta, mikä oli Urho Kekkosen malli yli 20 vuoden ajan ~ http://youtu.be/EcTAB8FlL3M - [yt]



...
VIITTEET
*] Haastattelija Arto Nyberg nimenomaan painotti tätä otsikon sitaattilausahdusta – kuten Arto myös ääneen totesi, että siivoojamummon kertomus ansaitsee toisenkin pohdinnan …
1] Himasen mummo oli ollut siivoamassa valtioneuvostossa pääministerin virkahuonetta – ja pääministeri X oli yllättäen tullut työpaikalleen … illalla. Oli pyytänyt anteeksi siivoojalta häirintäänsä ja painokkaasti ilmaissut, että teidänlaiset sydämestään työtä tekevät pitävät yhteiskuntaamme pystyssä ja kaiken työn olevan yhtä arvokasta – tämä oli tehnyt suuren vaikutuksen nuoreen Pekka Himaseen. … Kukahan oli tämä pääministeri ja kertoiko Pekka tämän tarinan Jyrkille ennen kilpailuttamattoman tilauksen varmistumista?

4] Kiina kokee kaikki meidän aiemmin kohtaamat ongelmat? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/05/kiinan-talous-kohtaa-meidn-aikaisemmat.html -

6] Kansallista sinivalkoista väkevyyttä edustaa jo viimeiselle iltahuudolle poistunut Mannerheimristin ritari, jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth ~ http://youtu.be/9URb-TjvoHw - lisäkirjoitus ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/tasavaltamme-presidentin-arvomaailma.html -




...
Ilkka Luoma




...
Niin kaunis on maa
Kari Rydmanin säveltämään ja sanoittamaan lauluun sisältyy surullinen tapahtuma, kun Rydmanin oppilas oli menehtynyt jäätyään auton alle 1970 -luvulla …




Sent

Sent: Monday, April 15, 2013 9:46 PM
Subject: KANSALAISMIELIPIDE - " ... että ehdimme kuulemaan kertosäkeen" -Arto Nyberg haastatellessaan filosofi Pekka Himasta
...


OT
... että ehdimme kuunnella kertosäkeen” *]


ALUS
BLOG17162 – IL
---15042013---



T

Ei kommentteja: