tiistaina, helmikuuta 04, 2014

1944 rintamakarkureista Lento-osasto Kuhlmeyhin

Puna-armeijan osin yllättävällä 1944 kesähyökkäyksellä, meidän puolen saman ajankohdan rintamakarkureilla, vapaaehtoisilla Saksan Waffen SS:ään menneillä suomalaisnuorukaisilla ja osin Tali-Ihantalan ihmeeseen suuresti vaikuttaneella Lento-osasto Kuhlmeyllä on yllättä yhdistävä tekijä. Tältä osin kaikki historiankirjat eivät ole vielä auenneet …

Jatkosodan hyökkäysvaiheessamme 1941 osa rintajoukoistamme ei halunnut ylittää vanhaa valtakunnan rajaa. Käsky oli käsky ja haluttiin luoda laajempi turvapuskuri idän karhua vastaan – olihan meillä Saksan kolmannen valtakunnan ylivertainen Wehrmacht aseveljenämme; koko valtakunnanrajamme noin Kuusamosta ylöspäin oli saksalaisten vastuulla.

Aseveljeyden kiinteytyessä Saksa ja Suomi sopivat niin kutsutusta ”panttipataljoonasta” 1] Saksan Waffen SS:n palvelukseen 2] – itärintamalle. Poikamme saivat mainetta myöskin piinkovina tunnettujen saksalaisten rintama SS-sotilaiden keskuudessa. Poikamme palvelivat vieraan kypärän alla aina Stalingradin porteille asti. Suomalaiset SS-vapaaehtoiset noteerattiin Hitlerin päämajassa saakka.



Puna-armeija hyökkäsi yllättäen – olimme kuin ”housut kintuissa”

Kesällä 1944 Suomen armeijan ylijohdon ”yllätykseksi” Neuvostoliiton Puna-armeija aloitti tunnetun kesähyökkäyksensä; olimme suurissa vaikeuksissa, ja rintama alkoi rakoilla. Karkureita ilmestyi metsiimme yhä enemmän. Tällöin annettiin määräykset sotilaskarkureiden pikaoikeudenkäynneistä ja teloituksista. Nyt oli kaikki pelissä.



Kun hätä oli suurin – oli apu Saksasta miltei heti tulossa

Marsalkkamme C.G.E. Mannerheimin vaateesta presidentti Risto Ryti kääntyi suoraan Saksan valtakunnan kanslerin Adolf Hitlerin puoleen ja pyysi välitöntä apua kestämättömään tilanteeseen. Hitler otti asian omakseen ja antoi poikkeukselliset pikamääräykset – erityisesti koostettavaksi Lento-osasto Kuhlmey 3], jonka menestystä Hitler valvoi henkilökohtaisesti. Hitler muisti kaikkien omien ongelmiensa keskeltä hyvin ja antaumuksella palvelleet suomalaiset vapaaehtoiset SS-sotilaat Saksan itärintamalla.



Lento-osasto Kuhlmey oli poikkeuksellinen,

sitä johti ammattisotilas, everstiluutnantti Kurt Kuhlmey 4], joka sai aina välittömät täydennykset menetettyjen lentokoneiden ja lentäjien tilalle – tätä palvelusta ei Saksa koskaan II Maailmansodan aikana myöntänyt muille asevelimailleen – vain Suomelle, Hitlerillä oli hyvä muisti. Alkukesä 1944 oli jo Saksan alamäkeä rintamenestyksien osalta.



Mustaristit ovat tulleet apuun!”

Lento-osasto Kuhlmeyn ilmestyminen loppuun väsyneiden omien taistelujoukkojemme ylle pommittamaan hyökkääviä venäläisjoukkoja vastaan oli psykologinen voitto rintamakurillemme. Monien rintamajermujen suusta oli kajahtanut toivorikas huuto: ”Saksan sotakone on tullut avuksemme” -

Stukat pommittivat Focke-Wulf 190 -hävittäjäkoneiden ohella puolet kaikista venäläisten päälle pudotetuista pommeista – Kuhlmey lensi vuorotta – kuri oli esimerkillistä saksalaisten joukossa – olihan kyseessä valioryhmä, joka kuitenkin menetti koko ajan taistelutovereitaan –

mutta pommituskaruselli jatkui ja venäläisten hyökkäys pysähtyi – virallisena syynä joukkojen osittaisena siirtona alkaviin Berliinin operaatioihin – oli kilpajuoksu käynnissä amerikkalaisten kanssa. Tämä syy ei ollut se todellinen Puna-armeijan hyökkäyksen lopetussyy – todellisuus oli rintamakohtainen uudelleenarviointi.



Hitler-Ryti sopimus

Saksalaisten järjestämän Hitler-Ryti avun kokonaisuus loi ilmestyessään konkreettisena rintamalle omien joukkojemme taistelumoraalin nousun ja rintamakarkuruus vähentyi voimakkaasti. Kaikissa armeijoissa on karkureita – hermo ei vain yksinkertaisesti kestä kaikilla juoksuhaudoissa olijoilla.

Näin kävi meidänkin miesten hermoille – emme ole sen ”parempia kuin huonompiakaan” kuin muut, varsinkin tilanteissa, joissa on kyseessä oma kotimaa ja omat perheet – olimme jo puolustuskannalla, ja haaveet suursuomesta oli haudattu miekkojen tuppeihin.



Yllättävä kolmiyhteys – ellei peräti neliyhteys!

Kolmiyhteys karkureidemme, vapaaehtois-SS miestemme ja osasto Kuhlmeyn välillä on ilmeinen – Saksa nimenomaan omassa vaikeassa tilassaankin antoi rintamaltaan oman huippuosaston – pelastajaksemme. Kuhlmeyn arvo tiedettiin nimenomaan lentäjiemme keskuudessa. Asia peiteltiin aina 1980 -luvulle saakka, kunnes tilanne aukesi suurellekin yleisölle. Jälkipyykki 1944 kesän ase- yms. avusta on vieläkin pesemättä.

...
Ryti teki Hitlerin kanssa sopimuksen aseavusta – Mannerheimin vaateesta 5]

Ryti laittoi itsensä peliin ja sitoi maamme presidenttilupauksella Saksan rinnalle. Hitler luotti sopimuspaperiin ja antoi avun, joskaan ei aivan täytenä – olisiko hänellä ollut kuitenkin tiedossa, ettei Suomi pidä omaa osuuttaan lupauksesta? Kuten ei pitänytkään – tapahtui valtioidenvälinen sopimuspetos.



Suomi oli puun ja kuoren välissä ja suomalaiset tiesivät,

että Hitlerin Saksa häviää sodan. Meidän oli pakko saada sota loppumaan sekä aseveljeys Saksan kanssa päättymään ja siihen oli keino, jossa Neuvostoliiton generalissimus Josif Stalin vaikutti henkilökohtaisesti – venäläisten tavat Mannerheim tiesi ja petoksen kautta hän pelasti Suomen, toistamiseen.



Ryti uhrattiin – hänen tieten

Ryti erosi, Mannerheimistä tuli presidentti ja Ryti-Hitler sopimus mitätöitiin. Stalin oli tietoinen Rytin tekemästä sopimuksesta Hitlerin kanssa – kuka sopimuspaperin vuoti Moskovaan, ei ole siitä tiedossa. Stalin arvosti Mannerheimin hitlerpetosta ja jätti myöhemmin, henkilökohtaisella käskyllä Andrei Zdanoville 6], että Mannerheimiä ei tulla käsittelemään sotasyyllisyysoikeudenkäynneissä. Näin myöskin tapahtui. Toisaalta Zdanov tiesi Lenigradin piiritysaikaisena 1941-1943 johtajana, että Mannerheim oli nimenomaan antanut käskyn, etteivät suomalaiset joukot hyökkää itse kaupunkiin!



Suomi pelastettiin ensin Mannerheimin vaateella Rytille-

sitten Mannerheimin petoksella Saksaa kohtaan, Stalinin tieten ja näin avautui tie rauhaan ja Paasikiven-Kekkosen tielle. Pesemätön pyykki on siinä, että emme ole vieläkään pyytäneet anteeksi tekemäämme valtiosopimuspetosta saksalaisilta – anteeksipyytämättömyyttä selitellään sillä, että toista sopijaosapuolta ei ole olemassa, mutta saksalaiset ovat; ja Angela Merkeliä myöten tietäen kesän 1944 petostapahtumat.



Oma lukunsa oli Hitlerin reaktio suomalaisten tempusta

ei syntynyt konfliktia, vaan jopa ensialun Saksan Wehrmachtin vetäytyminen Pohjois-Suomesta oli molemmin puolin yhdessä suunniteltu, jotteivat aseveljet tappaisi tosiaan liiaksi, kunnes venäläiset ja kenraali Siilasvuo puuttuivat peliin.

Hitler ei kohdistanut vastatoimia sopimuspetoksesta, kuten teki esimerkiksi Unkarissa. Hitler oli asiasta sen sijaan poikkeuksellisesti vain pahoillaan – hänhän oli muistanut meidän vapaaehtois-SS-miesten palvelut Saksalle, sen Itärintaman sodassa.

...
Kesän 1944 rintamakarkureiden osalta lukumäärät ovat historian peitossa

tämä oli häpeä, sillä armeijamme ei virallisesti teloittanut omiaan kuin ääritapauksissa – nyt tuolloin 1944 näitä ääritapauksia on ollut paljon enemmän kuin yleisesti tiedetään – kohta kaikki todistajat ovat vainajia ja häpeämme jää historian hämäriin.

...
PS.
Vielä 1993 kuulimme vastaavanlaisen hurraahuudon kuin ampumahautojen jermumme huusivat 1944 Saksan Luftwaffen ilmestyessä rintamien päälle – nyt 1993 huuto kaikui Helsingissä – pörssisalissa … olimme pahammassa kurimuksessa kuin Kreikka tänään, meidän markka-aikaiset muut valuutat olivat lopussa ja velkoja ulkomaille oli erääntymässä, olimme siirtymässä Maailmanpankin holhoukseen … mutta sitten kuului meklarien huuto:

Suuri Otto on tullut apuun” - Otolla tarkoitettiin Saksan D-markallista pääomaa … ja näin pelastuimme toisen kerran … emme joutuneet talousholhoukseen. Myöhemmin maksoimme kaikki velat säädetyssä ajassa, korkoineen ja asia oli unohdettu. Virallisen tiedon asiasta toi esille eläkkeelle jäänyt valtiovarainministeriön Raimo Sailas 7], joka paljasti asian Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä kesäkuussa 2013!

PPS
Lento-osasto everstiluutnantti Kuhlmey vieraili myöhemmin Suomessa – kenraalin arvoisena – jälleentapaaminen suomalaisten lentäjäaseveljien kanssa oli ikimuistoinen *], veljet puristivat äänettömästi käsiä ja kaikki tiesivät mitä oli merkinnyt Lento-osasto Kuhlmeyn tulo Imatran Immolaan, aikana, jolloin olimme luhistumassa ja rintamakarkuriemme määrä oli paisumassa liian suureksi. Elossaolevat lentäjämme tuolloin tiesivät, että tuota kunniavelkaa ei koskaan voida maksaa takaisin – toisaalta kenraali Kuhlmey hienona herrasmiehenä ei sitä koskaan ottanut esille.

PPPS
Kokonaisuudessa vielä kummittelee eräs tapahtuma, josta ollaan vaiettu visusti kaikin puolin – ei Saksasta, ei Venäjältä eikä meiltäkään ole herunut tietoja. Alan asiantuntijapiireissä elää tieto, jossa Mannerheim olisi järjestellyt Hitlerin ja Stalin erittäin salaisen tapaamisen toukokuussa 1940 – jaetun Puolen rajalinjalla.

Mannerheimilla oli kanavat molempiin diktaattoreihin ja mikäli tämä asia joskus tulee täytenä totena julki, ymmärräme kesän 1944 tapahtumat huomattavasti paremmin. Historia ei aina kerro kaikkea – ja Kremlin arkistoihin on kuitenkin laajasti päässyt tutustumaan hyvin harva, puhumattakaan suomalaisista.

EXTRA
Merkittävää on myös se, että ennen Talvisodan syttymistä Suomessa oli eripura Stalinin ehdottamia aluevaihtoja kohtaan. Nämä aluevaihdosehdotukset, näin jälikäteen, olisivat olleet meille erittäin suotuisat, silloinen valtiojohto ei halunnut, varsinkin vaihtoehdotusten alkuvaiheessa keskustella asiasta venäläisten kanssa – vaikka sellaiset herrat kuin Rudolf Walden, Juho-Kusti Paasikivi ja C.G.E. Mannerheim kannattivat alleviivaten näiden neuvottelujen käynnistämistä valittömästi … no, loppu onkin historiaa ja jätetään jossitteu tahän - tai todettakoon, että Stalin tiesi tämänkin asian, eli kolmikon mielipiteet – ehkä sillä on ollut merkitystä moniin tuleviin asioihin ---

VIITTEET
1] Suomalaiset SS-miehet Waffen-SS:ssä ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomalainen_Waffen-SS-vapaaehtoispataljoona - DE_WIKI
2] Waffen SS ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Waffen-SS - DE_WIKI
3] Lento-osasto Kuhlmey ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Gefechtsverband_Kuhlmey – DE_WIKI
3] Osasto Kuhlmey tasoitti voimasuhteita … ~ http://www.hs.fi/artikkeli/Osasto+Kuhlmey+tasoitti+voimasuhteet/1076153145257 -
4] Kenraalimajuri Kurt Kuhlmey ~ http://de.wikipedia.org/wiki/Kurt_Kuhlmey – DE_WIKI
5] Mannerheim esitti Rytille aseavun välitöntä pyyntiä suoraan Hitleriltä; on hämärän peitossa tilanteen alkuasetelma siitä, tiesikö todellisuudessa Mannerheim kuitenkin venäläisten kesähyökkäyksestä 1944! – sillä suunnitelma oli saatettu laatia juuri siltä pohjalta, että Saksan avun jälkeen tapahtuva irtautuminen toisi mahdollisuuden nopeaan erillisrauhaan Saksan rinnalta – mielenkiintoiseksi asian tekee se, että emme tiedä Stalinin tietoa tästä suunnitelmasta – vai oliko hän peräti suunnitelmassa mukana – olis kuitenkin tosiasia, että Stalin arvosti ja kunnioitti entistä Chevalierkaartin upseeria, jolla oli verraton tieto ”isovenäläisistä” …tällä suunnitelmalla molemmat osapuolet säilyttivät erinomaisesti kasvonsa ja Hitleriä vedettiin viiksestä – mistä varmaan Stalin viiksekkäänä itsekkin riemuitsi – asiat ovat joskus aika yllättäviä.
6] Andrei Zdanov ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Andrei_%C5%BDdanov - FI_WIKI
7] Tapaus Raimo Sailas ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147391-tapaus-raimo-sailas – [US_P/il]
*] Viimeisen Lento-osasto Kuhlmeyn saksalaisveteraanin vierailu Suomessa, vuonna 2010! ~ http://jussiniinisto.fi/index.php/2010/09/osasto-kuhlmeyn-veteraanin-vierailu/ -
*] ~ http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kotimaa/180767-havittajalentajien-rooli-tali-ihantalassa-ei-painu-unhoon -


Ilkka Luoma
http://ilkkaluoma.blogspot.fi
https://www.facebook.com/first.ilkka

AL US Vf IL BLOG 30337
~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/11/kayko-euro-eu-saksan-lompakolle.html – BLOG/il
---03022014---


doc.: ss_kuhley_03022014.doc – OpenOffice Writer

1296 | 11769 // 7703T_16559 |1146613

Ei kommentteja: