sunnuntaina, toukokuuta 13, 2018

Presidentin armahdus laman uhreille – ikivelkaisille?






Suomi eli hurlumhei-juhlaa 1980-luvun lopulla; esimerkiksi moni uuden asunnon ostaja koki pian kauppojensa jälkeen olevansa miljonääri. Asunto ostettiin 650 000 markalla ja kas, hintojen kohotessa erityisesti pääkaupunkiseudulla oli liki täysin velkaisen asunnon tasearvo, siis kuviteltu ”nyt jos myisin” -arvo yli miljoonan – ja vain parin vuoden kuluttua … kunnes romahti.

Asuntovelan korot pompsahtivat jopa 14-17 prosenttiin – nykyisin asuntolainaa saa jo noin yhdellä prosentilla! Samaan aikaan Suomen ulkomaankauppa romahti – erityisesti vienti Neuvostoliittoon/ Venäjälle – meni siinä monelta työkin (työttömyys kohosi jopa 16 prosenttiin)

ei ollut korkeisiin korkoihin ja asuntovelkaan enää lyhennysrahaa – kämppä myyntiin, arvo romahti jopa 40 prosenttia – asunto ja vaimo menivät eikä töihinkään tarvinnut lähteä … alkoi monille ”elämän ehtoo”, josta ei olla toivuttu edes nyt – vuonna 2018.

Helsingin Sanomat kirjoitti toimittajansa Petri Sajarin näppäimistöllä:

Ote: ” … Suomen 1990-luvun lama oli poikkeuksellisen vaikea taloudellinen ja sosiaalinen ahdinko, jonka seurauksista monet ihmiset kärsivät edelleen. Monet menettivät kaiken omaisuutensa. Osa on myös tuomittu talousrikoksista.
Yksi kärsijöistä on haastanut valtion oikeuteen, koska omaisuudenhoitoyhtiö Arsenal jatkaa yhä valtiovarainministeriön päätöksellä saataviensa perintää … ” -HS-toimittaja Petri Sajari

Tuohon oli tehtävä kommentti – siksi hienon kirjoituksen Sajari kirjoitti:

... HS' lta erinomainen kirjoitus - niin sanottu herättävä helmi!

Olisiko viimeisen rutistuksen paikka; joukkoarmahdus? Tosin eräät voisivat sanoa, että joidenkin osalta armahdus koskisi myös rikollisuutta, joka on jäänyt ilman täyttä rangaistuksen suoritusta. Presidentillä on oikeus armahdukseen kesken kärsittävän vankeusrangaistuksen.
Nyt terävyydestään kuulu Kari Uoti, itsekin rahavirtojen kikkailusta vankeustuomion kärsinyt oikeustieteen tohtori voi saattaa valtion suuriin korvausvelvollisuuksiin haasteen tehneen oikeudellisena avustajana.
Entä jos mahdollinen Uotin avustama juttu prosessoituu valtion tappioksi ja se moninkertaistuu oikeudellisina tapauksina?




Olisiko presidentillä mahdollisuus julistaa nyt "ikänsä löysässä hirressä roikkuneille" poikkeuksellinen valtion armahdus? Millaisen lakimuutoksen se edellyttäisi presidentin armahdusoikeuteen?
Entä syntyisikö armahduksista vaikeita ennakkotapauksia myöhemmäksi? Entä jos Kari Uoti voittaa valtion, syntyykö siitä kuinka hintava ennakkotapaus? Entä Uotin tapaus valituksineen, kuinka moni "elämänsä menettänyt" ehtii kuolla henkipattona ja kaiken henkisen omanarvonsa menettäneenä?
Onko nyt valtiolla velvollisuuksia kansalliseen inhimillisyyteen?


Entä nyt?

Suomessa on edelleen tuhansia parhaat elinvuotensa velkahirressä, ulosotossa ja huonoimmillaan perheensä menettäneitä tavallisia kansalaisia, osan ollen aikanaan innokkaan ”ahneita” kuluttajia, osan yritteliään innokkaita yrittäjiä kuin muutoin velanoton virrassa kulkijoita – joille voidaan antaa helpotus loppuelämän kunniaksi – armahdus!

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, otatko tämän todellisen kansalaisteon harkintaasi – uskon, että eduskunta tekee kansakunnan suuresti suosimalle presidentilleen tarvittavat lakimuutokset armahdusoikeuteesi, jotta inhimillisyys toteutuisi liian kauan kärsineille – Miten on?


EKSTRA
Eläkkeelle siirtynyt valtakunnan leikkaaja ja entinen valtiosihteeri Raimo Sailas jälleen kerran toruu, varoittelee ja viittaa talouden faktoihin. Olemme syöneet enemmän kuin tienasimme. Nostimme palkkojamme |0 liiaksi ja kilpailukyky rahdattiin Kiinaan |1 nostaen heidän elintasoaan, siis eräänlaista kehitysapua tämäkin … ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2016/10/valtiollinen-velkaleikkaus-ja.html -






Ilkka Luoma
Kansalaiskirjoittaja Helsingistä

US VU 24 T BL BL BL FB FB FB BLOG 169742

DOC velka-armahdus_12052018.doc – OpenOffice Writer
PVM 12052018_8:59

456_4070

Ei kommentteja: