sunnuntaina, tammikuuta 09, 2005

Juuri nyt presidentin valta on inhimillistä vaikuttamista

2005 - 01 - 07

Juuri nyt presidentin valta on inhimillistä vaikuttamista

Innokkain puolueväki ja osa arvioitsijoista on jo aloittanut spekuloinnin tulevista presidentinvaaleista. Nykyistä "istutetaan" jo kansainvälisiin tehtäviin antamaan inhimillistä aloitetta uudenajan maapalloistumiseen.

Kautta aikojen presidentti-instituutio Suomessa on ollut kansalaisten kestopuheenaihe. Urho Kekkosen valtakausilla tämän arvioiminen oli vain harvoilla ja tarkasti piilossa. Kekkosen aika muistetaan voiman valtakautena, jossa presidenttiys identifioitui väkevään vaikuttamiseen ja jalustalla oloon, jossa arvioita annettiin vain yhteen suuntaan. Kansa muistelee vieläkin noita aikoja (enimmäkseen positiivisesti). Suomi alkoi tuolloin muistuttamaan isäntäänsä ja jälkeenpäin todettuna voi sanoa rehdisti: Vaikeina aikoina tarvittiin miestä, jolla oli karismaa.

Tilanne on nyt toinen. Inhimillisyys nostaa päätään, maapalloistuminen on suuri mahdollisuus ja taitamattomasti hoidettuna uhka. Meillä on nyt ymmärtävä aikakausipresidentti. Monia ennen mahdottomia asioita on voitu nostaa julkisuuteen, monia aivan uusia näkökulmia on saatettu julkiseen tarkasteluun. Suomen kansa on osannut valita itselleen "omantunnon", jolla olisi nyt tie kansainvälisyyteen.

On hyvin kannatettavaa, että tuemme tuota hiuksen hienoa spekulaatiota tulevista kansainvälisistä tehtävistä, sille on juuri nyt myöskin tilaus. Uusi globaali maapallo tarvitsee "omaatuntoa" ja inhimillistä lämpöä, jolla voidaan levittää vastuuntunnon politiikkaa sekä oikeasti yhteisten asioiden hoitoa. Meillä on kunnia osoittaa siihen tehtävään kansainväliset mitat täyttävä humaani toimija, jota myös kuunnellaan.

Seuraavissa presidentin vaaleissa Suomen kansa taas valitsee itselleen parhaan aikakausipresidentin. Olemme kulkemassa kansainvälisyyden myötä jälleen uuteen tilanteeseen, jossa tarvitaan mm. liiketoiminnallista yhteistyöominaisuutta ja -taitoa, kun kulutusvoimaa ja työnteonmahdollisuutta jaetaan maailmanlaajuisesti uudelleen.

Ei kommentteja: