perjantaina, maaliskuuta 18, 2005

Onko Taiwan Kiinan maakunta?

blogID | 12100979

Formosa 



Kiina aika-ajoin muistuttaa Taiwania historiallisista tosiasioista
[Uutinen 4. marraskuuta 2015!http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1446531660888.html - ]


" ... Pekingillä on aikaa odottaa kypsän hedelmän putoamista. Vakautettu status quo - ilman Taiwanin "itsenäistymispyrkimyksiä" riittää Pekingille... Meille lännessä on vaikeaa käsittää näiden kahden osapuolen näkökulmia. Tänään joka tapauksessa siteet ovat käytännön tasolla taloudessa jo lujat. Hyödyntävät toinen toisiaan ja taiwanilaiset seuraavat tiukasti mitä HK' ssa tapahtuu. ... " - Ilkka Luoma 04112015.


Kiina on kasvamassa kansainvälisiin mittoihin. Suurvalloille on tyypillistä erityyppiset operaatiot ja muistutukset; muistettakoon USA:n useat toimenpiteet Vietnamista Grenadaan. Suurvalta katsoo pyrkimyksiänsä eri näkökulmasta kuin pienet maat; rajat ovat ikäänkuin laveammalla sekä valvottavia intressejä enemmän.

Kiinan kansankongressin säätämä laki on erityisen maltillinen, ikäänkuin kohtelias ilmoitus yhteistyöstä, jota Taiwan ja Kiina ovat jo käytännössä pitkään harjoittaneet. Taiwanin mahtava elektroniikkateollisuus suorittaa kokoonpanon suurelta osin Kiinassa. Yhteistyö näiden alueiden kesken on luontevaa, sillä sukulaisia on puolin ja toisin.

Politiikka on siitä jäänyt jälkeen ja nyt on annettu virallinen ilmoitus yhteistyön syventämisestä ja lähentämisestä. Ei Kiina säätämässä laissaan mitään pakotteita ilmaissut, vain halunsa status quo tilaan.


Kiina kuittasi Hongkongin briteiltä ja suuriakaan käytännön muutoksia ei ole tapahtunut 

Kiinalle on hyödyllistä pitää Hongkong erityisasemassa, koska se mallikelpoinen näyteikkuna kansainväliseen toimintaan; onhan HK ollut "hovikelpoinen" jo vuosikymmeniä. Kiinan oma kansainvälistyminen laajenee hyvää vauhtia; kiinalaisia opiskelijoita on ympäri maailman, Suomessakin toista tuhatta.


Kiinan ulkomaankauppa laajenee koko ajan; 

Kiina on maailman kasvun veturi enenevässä määrin. Kiinan kansantalous on vielä toistaiseksi pieni verrattuna USA:han, mutta Kiinan sijoitukset ja lainananto USA:han ovat ratkaisevia pönkittämään USA:n huikeaa kauppataseen alijäämää ja ulkoisen rahan tarvetta.






Taiwanin osalta tulisi myös muistaa historiaa 

Edelleen Kiinan kansalaisille merkittävä Mao Zedong suoritti 'Pitkän marssin' ja voitti sisällissodan Kiinan mannermaalla ja häviölle jäänyt Chiang Kaisek pakeni Formosan saarelle. Pitää myös muistaa, että Taiwanissa on erilaisia mielipiteitä tästä "kiistasta", jossa oleellinen seikka ei ole Kiinan toimesta niinkään vaikuttaa käytännön toimintaan vaan ylläpitää vakiintunutta tilaa asian osalta.

Ei ole merkittävää, kuinka käytäntö toimii, kunhan hyväksytään nykytilanne, joka on hyvin hyödyllinen molemmille osapuolille. Taiwanilla on USA:n turvatakuut ja tämä on asiassa suurin ongelma. Kiina jaksaa odottaa asian rauhanomaista ratkaisua ja Kiinan vaikutusvallan kasvaessa voi Taiwanin kysymys ratketa hyvinkin luonnollisesti, koska Taiwanin on turvallisempaa rakentaa "sateenvarjonsa" vieressä olevaan manner Kiinaan mieluummin kuin maapallon toisella puolella olevaan USA:han.


Kiina on näyttänyt kykynsä hoitaa asioita luvatulla tavalla; Hongkong käy esimerkistä 

Samoin on otettava huomioon, että manner-Kiinassa on tapahtumassa maailman suurin talouskehitys. Kiina on maailman suurin rakennustyömaa ja se tuo runsaasti kauppaa ja työtä maailman eri maille. Mainittakoon, että Suomella on ylijäämäinen ulkomaankauppa Kiinan kanssa.

1300 miljoonan ihmisen kysyntä kysynnästä seuraavine ongelmineen on niin suurta, että niiden ratkaisuun tarvitaan runsaasti mm. EU-maiden asiantuntemusta logistiikan, tietoliikenteen, tietokonetekniikan, puhdistusjärjestelmien ja jätteiden käsittelyn osalta. Tämä ominaisuus on osaksi meille ratkaisuna kansainvälisestä työnjaosta, jossa Kiinasta on tullut maailman kokoonpanotehdas.


On hyvin kannustettavaa tutustua Kiinan pitkään historiaan ja nykyiseen kulttuuriin 
[ ... Kiinan historia ~  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinan_historia - [wiki]

On viisaampaa tutustua ihmisiin ja heidän tapoihinsa kuin arvioida irrallisesti uutisointia, joka on tehty länsimaalaisin voimin. Tavalliset kiinalaiset ovat ystävällisiä ja huomaavaisia ihmisiä, joilla on hymy herkässä kun asenteemme on vilpitön ja avoin.

Kiina on Suomelle suuri mahdollisuus ja kaiken lisäksi he arvostavat suomalaista jäyhää, mutta rehellistä tapaa hoitaa asioita. Suomalainen insinööri on arvostettu henkilö Kiinassa. Maailma on ollut riittävästi USA-keskeinen ja on vain hyväksi, että rinnalle on nousemassa toinenkin valtio, jonka identiteetti on ratkaisevasti toisenlainen.

Kiinassa vaikuttaa tuhansia vuosia vanha historia, joka on täynnä innovaatiota niin tekniikassa kuin luonnollisessa lääketieteessä. Kaiken kaikkiaan Taiwan on osa laajaa Kiinan historiaa.


Ilkka Luoma

...
PS. Kappalejaottelu uudistettiin väiotsikoineen 4. marraskuuta 2015 - samoin lisättiin linkkejä aiheeseen liittyviin lisätietoihin - muutoin mitään ei lisätty, pistettu tai muutettu. 





.

3 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

USA:nkin lentoyhtiöt taipuivat Kiinan painostukseen ja määrittelivät Taiwanin osaksi Kiinaa – Vielä keväällä Valkoinen talo kutsui vaatimusta ”orwellilaiseksi pelleilyksi” -HS

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005769234.html -

Ilkka Luoma 26.7.2018 - 1:08

Taiwanin (Formosa) historia on aivan ensimmäiseksi selvitettävä ja se miten tuo nykyinen Taiwan ilmestyi kartalle, kun Kiinan sisällissodan hävinnyt osapuoli pakeni Formosan saarelle pekingiläisittäin Pitkän marssin ajamana. Kiina noudattaa Hongkongissa yhden valtion ja kahden järjestelmän politiikkaa. Tätä samaa kahta järjestelmää tiettävästi suositellaan myös Korean niemimaalle - Pekingin tiekartan mukaisesti. Peking on ottanut Taiwanin kysymykseen hyvin pitkähermoisen asenteen. Muuttumaton status quo.

Ilkka Luoma kirjoitti...

Aihe nousee aika-ajoin pinnalle. Kun perehtyy historiaan, ymmärtää asia paremmin. Mao aloitti aikanaan kommunistisen kansannousun ja voitti sen. Hävinnyt pakeni Formosan saarelle, syntyi Taiwan. Pekingiläisittäin riittää vallitseva status, mutta itsenäisyyspyrkimyksiä ei hyväksytä.

...
~ https://yle.fi/uutiset/3-10362006 -

Ilkka Luoma kirjoitti...

" ... ”Historiallisia ja oikeudellisia faktoja, että Taiwan on osa Kiinaa ja Taiwaninsalmen molemmat puolet kuuluvat yhteen ja samaan Kiinaan, ei kukaan tai mikään voima voi muuttaa”, Xi ilmoitti Kiinan virallisen uutistoimiston Xinhuan mukaan.

KIINA pitää Taiwania kapinoivana Kiinan maakuntana. Käytännössä Taiwan kuitenkin paljolti toimii kuin itsenäinen valtio, ja Yhdysvallat on antanut sille turvatakuita. ... " -lainaus HS-kirjoituksesta.

~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005952153.html -

.