keskiviikkona, helmikuuta 01, 2006

Herätetään vastuullisuus ja kohtuus

Suomen Sotilaan vastuunkantopanos turvasi Itsenäisyytemme. Tuon aikainen Ryhtiliike oli yhteenkuuluva ja toisestansa huolehtiva. Sotilaamme maksoivat kalliin hinnan meidän eduksemme. Julkisuuteen on nyt noussut ahneus, kähmintä, silmitön rohmunta ja piittaamattomuus. Suomen hautausmaiden Sankarivainajahaudat muistuttavat meitä Vastuusta ja Kunniasta, jossa Toveria ei jätetty. Savonlinnan Talvisalon hautausmaan Sankarivainajien rivistöä muistutuksena historian Ryhtiliikkeestä, joka pelasti Suomen Itsenäisyyden. DSC_6488. 26.6.2005, 2981004 bytes. Photo by Ilu 2005.

Keskiviikko uutisoi vihdoin syyttäjän valittavan TJ tapauksesta hovioikeuteen. TJ-Group sai käräjiltä vapautuksen lähes kaikesta, mitä se teki 1999-2000 aikana, rahastaessaan 10.000:tta suomalaista. TJ-Groupin osake lensi taivaisiin tullakseen alas yhtä nopeasti; kansalaiset sijoittivat käyrän yläalueella. Aikaisemmin viime syksynä kansalaisluottamusta rapautti myös Fortum-ralli, kun Lilius ja kumppanit rahastivat "luontoilmiöistä ja Kiotosta" tähtitieteelliset optioedut realisoituen kohtuuttomuuteen.

Viime vuonna Suomessa virisi keskustelu palkkatasoalennuksista turvataksemme työllisen kilpailukykymme korkean laatumme johdattelemana. Keskustelu sai ikävän ja nolon lopun ahneuden, tolkuttomuuden ja ansiottomuuden paljastuessa johtokerroksista. Toisen iskun kansalaisluottamus sai TJ tapauksen käräjäoikeuskäsittelyn vapauttavasta tuomiosta.

Vuosituhannen vaihde oli salamarikastumisen, siis spekuloinnin aikaa, jossa kansalaiset jonottivat odotusansaintaa leipäjonomaisesti pankkien ovien takana. Tuolloin tehtailtiin toinen toistaan miehekkäämpää nousukulma-antiesitettä kansalaissijoittajien ohjaamiseksi. Vallalla oli usko kaiken hypetyksen muodostumisesta rikkaudeksi ja menestykseksi. Kuinka tarkka oli vastuullisuuden seula, se jää nyt hovioikeuden ratkaistavaksi. Herää väkisin ajatus tilanteen hyväksikäytöstä, siksi "keskeneräisiä" nämä vallankumouskeksinnöt listayhtiöissä olivat. Suomi kuvitteli olevansa tietotekniikan huipulla; Sonerakin maksoi enemmän, mitä koko Suomella oli kuulemma varaa maksaa.

Tilaisuus tekee varkaan ja ahneus kasvaa syödessä, ovat osuvia suomalaisia sananlaskuja, jotka kävivät kansalaisten lompakoille kalliiksi. Kuinka sinisilmäisenä sijoituksiin tottumatonta kansaa sai pitää, on nyt hovioikeuden ratkaistavissa. Olisi oletettavaa ja kohtuullista, että nimenomaan listausyhtiöt olisivat rahan ja sijoitusten ammattilaisina osanneet katsoa metsää puilta. Nyt kävi niin, että katsottiin puita, ... läpi sormien. Pelkät kauniit kiiltopaperiset antiesitteet eivät olleet vastuullista informaatiota tottumattomille "kuluttajille". Vastuullisuuden olisi pitänyt varovaistaa ehtoja ja merkintähintoja, mutta tuolloin iski vauhtisokeus niin listaajiin kuin merkitsijöihin. Kuningas Midas oli kulkeva läpi Aleksanterinkadun pankkiiriliikkeiden sikarintuoksuisten kulmahuoneistojen. Ja kansalaiset maksoivat.

Nyt menee hovikäsittelyyn TJ case, jossa mitataan uudelleen sisäpiirit ja annettu informaatio sekä huikeat asianajopalkkiot. Hovioikeuskäsittelyllä on nyt merkittävä vaikutus kansalaisluottamuksen palautukseen ja uskoon myös osakemarkkinoihin. Kuinka todellisuudessa kaikki 10.000 TJ-sijoittajaa saavat oikeutta saamalleen "rahatpoiskäsittelylle". Mikä on se keino, jossa he saavat hyvitystä hyvin todennäköisestä harhautuksesta sijoittaessaan 150 miljoonaa euroa yhtiöön, joka leipoi lähes heti "yllätystappiot" romahduttaen niin kurssin kuin uskon.

Pörssimaailman kuolematon virsi veisaa, että tappio tai voitto realisoituu vasta myynnin hetkellä. TJ-osakkeen noustessa satakertaiseksi, saa piensijoittajat rahansa takaisin, mikäli ostajat löytyvät. Sijoittaminen on aina riski, kuten tulevaisuuskin, mutta mitä on harhautus ja oleellisen tiedon mahdollinen pimitys? TJ-asiaa pitäisi käsitellä lähtökohdista, joissa osakkeiden ostajat ovat olleet liian hyväuskoisia ja luottavaisia rahamaailman tuolloisiin auktoriteetteihin. Tämä tekisi mahdolliset rangaistukset kovemman asteikon mukaisiksi, koska pelureiden vastinkappaleina ovat olleet asianharrastajat. Vanhan sanalaskun mukaisesti "pahan tulisi saada palkkansa". Voivatko yksittäiset piensijoittajat hakea oikeutta nyt ryhmänä tai yksilönä? Olisi kannustettavaa, että joku lakimies tekisi elämäntyön ja lähtisi ajamaan kaikkien 10.000:n etuutta TJ-asiassa. Projekti tuottaisi auttajalleen tulevaisuuden, sillä tapaukset eivät kesken lopu.

Saattoi presidentinvaalien äänestyskopeissa monille muistua mieliin nuo Fortum ja TJ, ja tuloksena piirtyi numero 9; ehkä Tarja edusti sittenkin sitä oikeudenmukaisuutta peruskansalaista kohtaan...

Ilkka Luoma

Ei kommentteja: