torstaina, huhtikuuta 05, 2007

Greenpeace - esitaistelija, joka tulee yhdistämään vastuuihmisiä

Suomessa on tilaa, vettä, rantaa ja puhtautta - Suomi on armoitettujen joukossa puhuttaessa luonnosta ja elintilasta. Kuvankaunis Puruveden Ruokkeenniemi 29. heinäkuuta 2005. Kirkkaan auringonlaskun "pilaa" tummat pilvet, jotka uhkaavat luonnon tasapainoa ja elon rikkautta muutoksina, joihin olemme kiistatta syyllisiä ja aikaansaajia, ymmärtämättä edelleenkään, mitä olemme tehneet [ kuvan tummilla pilvillä ei ole mitään tekemistä saasteiden kanssa, vaan se on luonnon oma näytelmä "varoitukseksi" huomisesta ].
Moskovassa asuu 16-20 miljoonaa asukasta - autojen määrä kasvaa kulutushysteriassa, kilpailu käy heinäladon kokoisista citynäyttömaastureista niin kiivaana, että kaistat eivät riitä elintasovertailulle ja -näytölle. Ruuhkat kasvavat, liikenne puuroutuu - ihmiskunta jättiläiskaupungeissaan lähenee loppuaan.
______________________________
orig. 29. maaliskuuta 2007

[ ... Uutisista rävähti kuva Greenpeace aktivistien kiivetessä Fortumin 1) torniin osoittamaan mieltään ydinvoimaa vastaan, jota Suomi ei tarvitse eikä Fortum ansaitse. Greenpeace iskee maailmalla suoraan kestämättömän kulutuksen ytimeen - puheiden aika on ohi, on aika tarttua suoraan toimintaan - on odotettavissa yhdistymisen laatua joukkovoimaksi ... ]

Näemme televisiosta, kuinka Greenpeace aktivistit altistavat henkensä taistelussa valaiden puolesta - ihminen ei tarvitse valaiden lihaa nykyelinmallissaan [huom! eskimoiden ikiaikaiset luontoa arvostavat tavat] - ryöstötappaminen on kuihduttanut valaskannat sukupuuton partaalle. Greenpeace iskee Lapin ikimetsiin varjellakseen sellaista, mitä me ihmiset emme enemmistönä ymmärrä osaksi luonnon ja elämän monimuotoisuutta.

Ihminen on ylittänyt kaikki omalle lajilleen harmoniset ja luontaiset elinalueensa. Olemme siirtäneet, kuluttaneet, saastuttaneet, tappaneet ja murhanneet lajeja kiihtyvällä vauhdilla sukupuuttoon. Ihminen on ottanut kirjaimellisesti Raamatun lauseen: "Menkään, lisääntykää ja täyttäkää maa".

Osa ihmisistä on herännyt näkemään metsää puilta. Ihminen ei ole suuresta kirjasta huolimatta maan herra. Ihminen ei ole luomakunnan keskipiste eikä kruunu. Ihminen on osa luontoa, sen tulisi olla tasa-arvoinen eliö muiden joukossa. Riita meidän oikeudesta käyttää koko eliökunnan varoja etuoikeutettuna, on vähintäänkin kyseenalainen. Ei ole mitään erityisestä syytä korottaa asemaamme muiden kustannuksella.

Greenpeace on huomisen vastuuta ryhtyä suoraan toimintaan - onkin kannustettavaa innostaa ja aktivoida ihmiset ymmärryksen kautta liittymään joukkoon, jossa nähdään tämän päivän uhka meissä itsessämme. Aika ei ole käynyt vähiin, aika on loppunut. Ihmisen tulee palata omaan luonnolliseen asemaansa. Meidän kulutuskäyttäytyminen kuluttaa maapallon ekologisia varoja tuhatkertaisesti sen, mitä saman biomassan omaavat muurahaisyhteiskunnat käyttävät. Muurahaiset olivat ennen meitä ja jatkavat systemaattista elämäänsä myös meidän jälkeen. Selitys suuremmasta viisaudestamme ei koe tässä esimerkissä mitään etuoikeutta.

Ihmiskunta yhtenäistyy suurien uhkien edessä, juuri nyt kun avaruudesta ei suoranaista vaaraa ole näkyvissä, herää ajatus vihollisista ykköseen, ihmiseen itseensä. Selitykselle oikeudestamme kaikkeen ja kaikella tavalla ei ole mitään perustetta. Ryhmäaktiivisuus käynnistyy julistuksesta, jossa asetetaan päämäärät ja tavat sekä keinot niiden saavuttamiseksi. Joukko kasvaa vastuiden heräämisen myötä. Ihminen ei ole maapallon kuningas.

Suomen 150 sutta ja 200 karhua ovat liikaa Suomen 5,3 miljoonalle ihmiselle. Suomen hirvet ovat uhka autoillemme ja hengellemme. Tapamme liikenteessä 2-5 miljoonaa lintua vuosittain, kuinka paljon muita eläimiä kuolee heinäladon kokoisten citynäyttömaastureiden alle - ei tiedä kukaan [lasketaan, että autoilun mekassa USA:ssa kuolee miljoona eläintä joka päivä autojen alle].

Ihminen levittää asfalttiaan, levittää teitään, levittää parkkipaikkojaan, raivaa metsää paperiksi ja syyllistää luonnonsuojelijoita terroristeiksi, koska he häiritsevät metsän kaatoa, häiritsevät kaatopaikkoja, häiritsevät luonnontuhoamista ja kiipeävät Fortumin konttoritorniin. Ihminen häiritsee kokonaisuutena koko muuta eliökuntaa.

Yhtenäisyys lähtee yhteenkuuluvuudesta. Päämäärän kirkastuessa, lisää se taistelutahtoa tavoitteen saavuttamiseksi. Uhka yhdistää - on yhdistymisen aika. Nyt on aika ryhtyä toimeen - on toiminnan, ei puheiden aika. Aktiivinen kansalaistottelemattomuus sallittavuuden puitteissa tervettä järkeä ja luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen on paras tae huomisen elinvoimaisille sukupolville. Ihminen elää luonnosta, luonto ei elä ihmisestä. Ihminen on vain pieni osa kokonaisuutta, ja meille kuuluu vain se osa, mikä on juuri ja juuri riittävä populaation ylläpitämiseksi.

Luonto ei kestä kaltaistamme kulutusta, raiskausta, tuhoamista ja silmitöntä tappamista, jossa elämän valtikka on otettu ansiotta ja väärällä luulolla vääriin käsiin. Olemme ylittäneet rajamme. Tasapainoisen elämäntavan tavoittelu, asemansa harmoninen hyväksyntä ja olo osana luontojärjestelmää on juuri nyt viimeinen tae koettaa tehdä viimeisellä hetkellä se, mikä piti tehdä jo kauan sitten. Poltimme noin sadassa vuodessa sen määrän eloperäistä muinaista kasvustoa polttoaineina ilmaan mm. hiilidioksidiksi, minkä tekemiseen luonnolla meni 10 miljoonaa vuotta.

Taistelu luonnon suojelemisesta on alkanut - ja siihen on kannustettavaa liittyä. Parempi pienempi elintaso luonnossa, joka elää, lisääntyy ja kokonaisvaltaistuu eliökunnaksi, jossa kaikilla on osansa kuin tuhottu ympäristö, missä elottoman kuiva aavikko sateettomuutena tappaa hiljalleen kaiken kuumetessaan.

Juuri tätä kirjoitettaessa [29.3.2007, klo 21:45 YLE 1, A-talk]
keskustelijat kiivaasti riitelevät Greenpeace vastaan ihmisen itsekäs mahtielon perustelu. Toteamuksena voisi sanoa, että lajimme on liiaksi levinnyt muiden varannoilla. Puheiden aika on ohi, suora kansalaistoiminta on astumassa tilalle.

1) ---
http://www.greenpeace.org/raw/image_full/finland/fi/kuvat-ja-videot/greenpeacen-aktivistit-protest-5.jpg --- [Greenpeace - Fortum]

Ilkka Luoma
KESKUSTELU --- TIEDE

http://ilkkaluoma.blogspot.com/
_____________________________
Kuva 1.
---
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/438959030/ --- [B0002881.JPG]

Kuvateksti:
Moskovassa asuu 16-20 miljoonaa asukasta - autojen määrä kasvaa kulutushysteriassa, kilpailu käy heinäladon kokoisista citynäyttömaastureista niin kiivaana, että kaistat eivät riitä elintasovertailulle ja -näytölle. Ruuhkat kasvavat, liikenne puuroutuu - ihmiskunta jättiläiskaupungeissaan lähenee loppuaan.

Kuva 2.
---
http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/438959022/ --- [B0003766.JPG]

Kuvateksti:
Suomessa on tilaa, vettä, rantaa ja puhtautta - Suomi on armoitettujen joukossa puhuttaessa luonnosta ja elintilasta. Kuvankaunis Puruveden Ruokkeenniemi 29. heinäkuuta 2005. Kirkkaan auringonlaskun "pilaa" tummat pilvet, jotka uhkaavat luonnon tasapainoa ja elon rikkautta muutoksina, joihin olemme kiistatta syyllisiä ja aikaansaajia, ymmärtämättä edelleenkään, mitä olemme tehneet.

Ei kommentteja: