lauantaina, tammikuuta 05, 2008

Ruotsikaan ei halua Natoa - vaan pohjoismaisen liiton

----- Original Message -----
From:
Ilkka Luoma
To:
Mielipidekirjoitukset
Cc:
matti.vanhanen@vn.fi ; jyri.hakamies@defmin.fi ; okivinen@kolumbus.fi ; anu.vehvilainen@mintc.fi ; jussi.pajunen@hel.fi ; kimmo.tiilikainen@ymparisto.fi
Sent: Thursday, January 03, 2008 9:09 AM
Subject: MIELIPIDE: Ilmastonmuutos laimentuu kuljettaessa joukkoliikenteellä Nato-keskusteluun

---------------

(YLE- aamu-uutisointi 3.1.2007: Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt (ent. pm) innostui Pohjoismaisesta sotilasyhteistyöstä enemmän kuin Natosta)

[ ... maanpuolustus kallistuu, suomalaiset varusmiehet ovat entistä huonokuntoisempia - tekniikkaa on kehitettävä ja on lisäksi luotava vapaaehtoiset kodinturvajoukot ympäri Suomen - vastuitakin pitäisi kantaa kriisipesäkkeissä ... ]

Suomen kansalaiset eivät halua Natoon. Ruotsikaan ei sinne näytä haluavan. Norja siellä on, vaikka norjalaiset arvelevat jäävänsä yksin tositoimissa - eikö Norjan öljy kiinnostaisikaan amerikkalaisia? Pohjoismainen sotilasyhteistyö on tie kohti eurooppalaista puolustusyhteistyötä.

Suomen arvattavasti seuraava presidentti Sauli Niinistö on aktiivikeskustelija eurooppalaisesta puolustuksesta - EU-joukoista: Saksa, Ranska ja Englanti sen "keskusvaltioina". Nato voi olla huomisen rasite EU:n omille pyrkimyksille suhteissa Kiinaan ja Venäjälle. Saksa jakoi vastuuta kanssamme edellisen kerran, kun oli kysymys itsenäisyydestämme vuonna 1944.

Carl Bildt avasi keskustelun irti Nato keskeisestä vähemmistöjen ajattelusta - kohdistaen huomion pohjoismaiseen yhteistyöhön. Tässä on suomalaisten paikka - ruotsalainen vapaaehtoisjoukkue oli muuten viimeinen vetäytyvä joukko-osasto kesällä 1944, kun Karjalan kannaksella oli käynnissä hetkellisesti jopa kaaosmainen suomalaisvetäytyminen.


Suomalainen sisu voitti ja terästäytyminen tapahtui viime hetkellä. Joukkomme osoittivat Tali-Ihantalassa päättäväisyyttä selkä seinää vasten yhdessä mm. Saksasta pikapikaa lähetetyn Kuhlmeyn lento-osaston kanssa - Itsenäisyytemme oli näin pelastettu.

Ilkka Luoma

KESKUSTELE --- TIEDE [25624]

Ei kommentteja: