maanantaina, kesäkuuta 24, 2013

Työn vastaanottaminenkin on riskitekijä


Mitä riskin ottaminen merkitsee? Riski on alati oleva uhka, jota koetetaan hallita kokemuksella, koulutuksella ja osaamisella sekä herkkyydellä havaita uhkia. Kaikki uhat eivät ole tiedossa, koska kokemus eikä tutkimus ole koskaan täydellistä. Yrittäminen, yhtiön omistaminen ja työn tekeminenkin ovat riskin alaista toimintaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puheenjohtaja  Ilpo Kokkila alleviivasi yrittämisen olevan riskien ottamista 1]; totta. Voimme samaan hengenvetoon todeta, että työn vastaanottaminenkin on riskin ottamista – koskaan ei tiedä miten työ voidaan parhaalla tavalla tehdä ja riski on sekin, jos työn teettäjä ei ole ajan tasalla eikä osaa johtaa resurssejaan.

1] Työpaikat, mutta ennen kaikkea työpaikkojen synnyttäminen, edellyttävät riskinottoa. Jonkun on investoitava ja kannettava riski” – EK:n puheenjohtaja Ilpo Kokkila liiton kevät seminaarissa 2013 [julkaistu EK:n Primassa 3/2013, s. 45  – tämä on esimerkki kokonaisvaltaisen asian puolittaisesta käsittelystä (ymmärtämisestä) ja sokeus olla näkemättä metsää puilta. Toisaalta EK on edunvalvontajärjestö, joka ajaa tiukasti omia etuja. Prima ~ http://www.ek.fi/prima  -


Yhteinen riski on sen sijaan menestymättömyys

Jos työnantaja menestyy – olisi oletettavaa, että sen resurssit, muun muassa työntekijät pääsevät nauttimaan tasa-arvoisesti ja panoksiensa mukaisesti otetun riskien hallinnan voitoista.  Tulos muodostuu resurssien hallinnasta, markkinoiden ymmärtämisestä , sisäisestä johtamisesta ja ulkoisesta julkikuvasta – mukaan lukien ympäristövastuu ja asiakasempaattisuus.

Riski menettää asiakas on yhtä vahingollinen tapahtuma kuin riski menettää arvokkaita resursseja. Työntekijä ottaa riskin tullessaan taloon työhön – erityisesti, jos hänellä ei ole kokemusta, tietoa tai näkemystä mihin on menossa. Julkikuva on saattanut olla ”sliipattu” ja sisäiset ongelmat taitavasti piilotettu.

Omistaja ottaa riskin sijoittaessaan

Taitava omistaja ei aseta kaikkia ”munia samaan koriin” – vaan hajauttaa riskiä. Työntekijä ei voi hajauttaa työtään, vaan on oltava moraalinen yhdelle, jolloin ”munat ovat yhdessä korissa”. Työntekijä usein panosta kaiken yhteen kohteeseen – omistaja taas voi ansaita tuottoja useasta  sijoituskohteesta.

Toimitusjohtaja kantaa riskeistä yksin vastuun –

… yhdessä hallituksensa kanssa. Toimitusjohtaja laittaa moraalisesti kaikki yhden kortin varaan – tosin hän on monesti osannut neuvotella poistumispaketin, jolla turvaa tavallisella elämän menolla tulevaisuuttaan useaksi vuodeksi. Työntekijä taas turvaa kykyynsä, ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen ja vakituisen osalta maksimissaan kuuden kuukauden irtisanomispalkkaan – sitten hän tavallisesti jää ”tyhjän päällä” – ellei löydä korvaavaa työtä.


Ensimmäinen riski syntyy,

kun siittiö kohtaa munasolun – liitto ei saata tuottaa hedelmää, eikä yhdistymisestä synny mitään. Synkronointia ei tapahdu, ja alkio ”kuolee jo ennen syntymäänsä” , jo ennen varsinaista solun jakaantumista. Itse asiassa vieläkin aiempi riski syntyy ”puolielämän” – siittiöiden kilpauinnissa;  yleensä vain yksi voittaa mahdollisuuden ”kuolemattomuuteen”. Elämä on täynnä riskejä tästä lukien – niin omistajalla, työnantajalla, johtajalla kuin työntekijälläkin.

Ihminen on laumaeläin

Lauma kantaa vastuuta riskien hallinnasta yhdessä. Laumalla on myös johtaja, jonka pitäisi olla kokenein ja osaavin. Johtajan pitää myös kantaa vastuuta laumasta. Vastuunkanto luo laumalla menestymisen mahdollisuuksia.

Vastuu antaa myös oikeuksia,

koska tuolla johtajakokemuksella huolehditaan laumasta, ja huolehdinta luo turvaa lauman muille jäsenille. Näin riskit ovat hajautetut – yhdessä ponnistaen lauman kyky ja elinkelpoisuus ovat soputuvammat ympäröivään evoluutioharmoniaan.


Markkinatalousoppi kasvusta on suuri riski biosfäärille

Yrityselämässä markkinatalous ja oppi jatkuvasta kasvusta rakensi hallitsemattoman riskin maailmanlaajuisesta kilpailusta sekä eriarvoisista ostovoiman ja talousmahdollisuuksien yhdistelmistä.

Kasvuhuumassa otettu riski lisää biosfääriharmoniaa rikkovia ympäristötekijöitä, vahingoittaen luonnon oman ”hitauteen” liittyvän evoluution rakennuselementtejä – näin nopeutimme ”hitaan kehityksen oppia” haluamalla lisää, lisää ja vielä kerran lisää – näin oli suurin ihmiselämään liittyvä riski otettu.


Riski on yhtälön tulos, jossa likikään kaikkia muuttujia ei tunneta.


PS.

Nytkin Juhannuksen aikana riski elämästä kohtasi parikymmentä kuolemaa – koska ei osattu arvioida osin tuntemattomia uhkia – vaikka monien osalta riskit olivat hyvin tunnistettuja – jo aiemmin.


Ilkka Luoma




ALFbUS

BLOG 20 094| 1 339 – IL

---23062013---

Ei kommentteja: