tiistaina, heinäkuuta 09, 2013

Älykkäät robotit korvaavat ihmisen?


Robotiikan luovaa älykkyyttä?
Tänään on muotia jälleen puhua robotiikasta, älykkäästä sellaisesta. Luotamme ohjelmointikykyymme ja sen mukanaan tuomiin ratkaisuihin löytää harmonia, onni ja autuus – niin työn jakautumisen kuin ansainnankin osalta.
Samalle viivalle robotiikan kanssa on lajiteltunut niin kutsuttu 3D tulostuskin 0] – ratkaisuksi valmistukseen, materiaalivirtoihin kuin työn teettämiseen. Mitä olemme unohtaneet, jotain sellaista, joka ei luontojärjen valona ole auennut oivaltajille, jotka näkivät vain ”metsän toiselle laidalle”?


Suomalainen insinööri tai muutoin korkeammin koulutettu henkilö ei ole sen parempi kuin huonompikaan kuin esimerkiksi kiinalainen opintoveljensä tai -sisarensa. Työmoraali, tapa tehdä työtä, itsellisyys ja oivalluskyky ovatkin sitten yksilökysymyksiä - ja noita ominaisuuksia kilpailutetaan nyt urakalla, ja maailmanlaajuisesti - siksi tiuhaan töitä siirtyy meiltä muualle. … ”

Luovuuden loppu?
”vaikka suurimmat palikat ovat koostaneet raha, talous, valta ja ahneus – olemmehan kilpailijoita ja voittoon kuin kasvuunkin tähtääviä. Onkohan filosofi Pekka Himanen avaamassa pientä ymmärryksen Pandoran lipasta itse pääministeri Jyrki Kataiselle? Himanen on huhupuheiden mukaan minimalismissaan kasvuteesien hylkääjä ja toimeliaisuuden harras kannattaja, opastaako Himanen Kataista johtajuuden ymmärtämiseen? 4] … ”

...
Nyt puhutaan älykkäistä roboteista – ne ratkaisisivat hyvinvointimme kun ulkoistamme kaiken epämieluisan työn niille/ heille. Olemmepa me hyvin viisaita, kun poistamme itsemme työ- ja muonavahvuudesta – ehkä evoluutio näin ohjaakin meitä! [?] - automatisoimmeko itsemme työttömiksi ja vain palvelemaan toinen toisiamme? 2]

Voisimme muotoilla ensin olemisemme oikeutta ja velvollisuutta:
"Biosfääri syö koko ajan itseään säilyäkseen ikuisesti hengissä, evoluution määräämänä ja ohjaamana" - me ihmisethän olemme lopulta vain pienen pieni hitunen tästä kokonaisbiomassasta, joskin aivan liian suurella sopeumaa häiritsevällä haittajäljellä! - Fb/IL

Sitten tulevaisuusvisio,
kun robotiikan ja monitahotulostajien kannattajat saivat tahtonsa lävitse - olimme poistaneet kaiken omaehtoisen lihasmoottoroinnin, ja kun apuvälineetkin alkoivat tuntumaan vastenmielisiltä ---
”Ja maan täyttivät ihmispäiden kerrokset, joissa lasikuutioihin säilötyt aivot [33cm x 33cm x 33cm] 3] seurasivat toistaan, niin horisonttiin ulottuvina rivistöinä kuin korkeuksiin kurottuvina lasipyramideina – nuo kuutiot olivat läpinäkyviä, kun transparenttisuutta hamusimme ja salaaminenkin kiellettiin.

Noissa lasikuutioissa oli säilöttynä minuutemme –
yksi per lasikuutio. Jokainen oli yhdistetty maan keskipisteestä energiansa pumppaamaan keskustietokoneeseen, joka jakeli säästeliäästi niin onnen kuin surun tunteita. Olimme degeneroineet muut elimemme, paitsi aivot, turhiksi – ja näin apuelimet olivat surkastuneet.
Olimme saavuttaneet nirvanan, jossa mielihyvä seurasi mielipahaa – annosteluohjelmiston mukaisesti. Hiilielämä **] oli näin päättynyt ja tilalle oli tullut vain aivosynaptiikka *] . Ei ollut enää fyysistä väkivaltaa, kun ei ollut käden jatkeena astaloa eikä puukkoa. Keskustietokone ohjasi kaikkea – lasikuutiot olivat sen hermopäitä ja täysin tahdottomia.

Päättöohjelma – jonka virukset ohjasivat 4]
Lopulta keskustietokone valmisteli päättöohjelman ja siirsi varastoidun hyppykäskyn käytäntöön, joka terminoi lasikuutioiden sisällön kaukaiseen uudelleen syntyyn – olimmehan kierrossa ja bittien vääristymä piti oikaista.

Valo sammui ja koitti pimeys –
jokainen lasikuutio hiljeni ja puhalsi lopunkin tuntemusmuistelon tietopankkiin – tulevia varten; varoitukseksi alkeellisen elämämme virheistä ja malliksi keskeneräisyydestä, kun ahneus ja kasvuhokema olivat saavuttaneet yliotteen”



...
VIITTEET
1] ”Luovuus on henki, josta kumpuaa kansakunnan voima ja menestys. Me Suomessa emme voi kilpailla työnhintamme vuoksi liukuhihnoilla ja massatuotteissa. Me voimme kilpailla evolutiivisella kehityksellä, johon luovuus antaa siemenet kasvattamaan meiltä kysyntää oivalluksillemme” -IL/BLOG [X]
2] Automatisoimmeko itsemme työttömiksi ja pelkästään palvelemaan toinen toisiamme? ~http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129293-automatisoimme-itseamme-tyottomiksi ---
3] Tuosta tilavuudesta voit helposti laskea mikä oli maapallon väkiluku …

Ilkka Luoma


BLOG 20 754 | 1 590 – IL
---09072013---

532| 5032 
file – alykas_robotiikka_08072013.doc

Ei kommentteja: